„Civitas Invicta” kitüntető elismerést adományozott Fodor Pál részére Szigetvár Város Önkormányzata

„Civitas Invicta” kitüntető elismerést adományozott Fodor Pál, Széchenyi-díjas turkológus, történész részére Szigetvár Város Önkormányzata 2020. október 1-jén, csütörtökön.

fp szigetvar2Képek: Dr. Vass Péter - Szigetvár polgármestere Facebook oldala

Az ünnepségen az alábbi laudáció hangzott el:

Fodor Pál 1955. február 3-án született Aszófőn. 1979-ben az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerzett történelem és török szakos diplomát. 1980-tól 1992-ig a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete mellett működő Orientalisztika Munkaközösség munkatársa volt. 1992 óta az MTA Történettudományi Intézet (2012-től: MTA BTK Történettudományi Intézet) kutatója, 2012-től az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója, egyúttal (2012 és 2019 között) az MTA BTK Történettudományi Intézet igazgatója.

2007-ben szerezte meg a Magyar Tudományos Akadémia doktora címet. Szakterülete az Oszmán Birodalom 14–17. századi története, ezen belül különösen az oszmán állam kialakulása, társadalmi és katonai szervezete, az oszmán politikai gondolkodás és államideológia, továbbá a magyarországi török hódítás és berendezkedés.

1979 óta jelennek meg a turkológia és a történettudomány rangos hazai és nemzetközi folyóirataiban és gyűjteményes köteteiben publikációi. A Szigetvárral több évtized óta kapcsolatban álló tudósnak kiemelkedő szerepe volt a 2016-os „Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566” Emlékévben; a nagy nemzetközi konferencia megszervezése mellett számos kötet, publikáció megjelentetése fűződik a nevéhez, melyek városunk múltjával foglalkoznak.

A Szigetvár-Turbék projekt társ-kutatásvezetőjeként is sokat tett településünk hírnevének öregbítéséért hazánkban és külföldön egyaránt. Legújabb kötete idén júliusban jelent meg: Turbék, Szulejmán Szultán szigetvári Türbevárosa a 16–17. századi oszmán–török forrásokban címmel.

Fodor Pál könyvei

Könyvek

Szerkesztett kötetek

Kereső a cikkek címében