Fodor Pál beszéde a mohácsi csata 494. évfordulóján

IMG 61212020. augusztus 29-én délelőtt a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen a csata 494. évfordulóján tartottak ünnepséget, amelyen részt vett a Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója, Fodor Pál és az intézmény több munkatársa is. A program keretében több intézményvezető, illetve kutató is aláírta a „Mohács 500” kiáltványt, amelyben közösen javasolják, hogy a 2026-os esztendőt nyilvánítsák nemzeti emlékévvé.

A mohácsi csata idei emléknapjának délutánján a város Kanizsai Dorottya Múzeumában tartották a „Mohács 1526–2026. Rekonstrukció és emlékezet” című kutatási program könyvbemutatóját, amelynek során a projekt legfontosabb kutatási eredményeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Fodor Pál a rendezvény végén így foglalta össze a Moháccsal kapcsolatos kutatások eddigi eredményeit és legfontosabb célját:

„Nagyon sok kutatót sikerült a „Mohács 1526–2026. Rekonstrukció és emlékezet”-projektbe bevonnunk az évek során, és nem titok, hogy időnként komoly viták voltak még a kutatócsoporton belül is. De most, elnézve ezt a tekintélyt parancsoló, mindössze két és fél év alatt kihozott könyvmennyiséget itt, az asztalon, azt mondom: megérte. Köszönet érte mindazoknak, akik csak egy sorral is hozzájárultak a megszületésükhöz.  

DSC 006323

Tudnunk kell, hogy Mohácsnál nemcsak Magyarország első dicsőséges ötszáz éve veszett el, hanem egy olyan út is, amely egy másfajta Közép–Európa felé vezethetett volna. Amikor Mohácson gondolkodunk, ezt nagyon erősen szem előtt kell tartanunk. A projektünk nemzetköziesítésével és közép-európai dimenziókra való kiterjesztésével fel tudjuk mutatni a sorstársaknak, hogy nem csak mi vesztettünk Mohácsnál. Ez a feladatunk, sőt a kötelességünk 2026-ig, és azután is.”

Az emléknapról készült teljes beszámoló itt olvasható.

Fodor Pál könyvei

Könyvek

Szerkesztett kötetek

Kereső a cikkek címében