Fodor Pál az új ERC Synergy projekt tudományos tanácsában

ERCA European Research Council idei pályázati fordulóján a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet partnerségével benyújtott The European Qur'an. The Islamic Holy Book in European Culture and Religion (EuQu) című tudományos pályázat támogatást nyert. A projekt tudományos tanácsában helyett kapott Fodor Pál, az MTA BTK főigazgatója, az MTA BTK TTI igazgatója.

A projekt tudományos előkészítő konzorciumi munkálataiban Tóth Ferenc, az MTA BTK TTI tudományos tanácsadója, a projekt magyarországi koordinátora vett részt. A sikeres pályázati eredmény az első jelentős gyümölcse annak a tudományos együttműködési megállapodásnak, amelyet kutatóközpontunk 2014-ben kötött a Nantes-i Egyetemmel. Az ERC hivatalos értesítése itt található.

Az eredmény jelentőségét igazolja, hogy az EuQu egyike annak a huszonhét kiemelkedő és támogatott ERC Synergy projektnek, amelyet az összes tudományágban benyújtott mintegy háromszáz pályázat közül választott ki a European Research Council. Az interdiszciplináris projekt négy neves kutató – Mercedes García Arenal (CSIC), Jan Loop (University of Kent), John Tolan (Université de Nantes) és Roberto Tottoli (Università di Napoli L’Orientale) – vezetésével hat éven keresztül (2019–2025) vizsgálja a Korán európai kultúrtörténeti jelentőségét. A projekt összköltségvetése 9,8 millió euró.

A projekten belül az MTA BTK TTI koordinálásával tudományos konferenciákra és előadásokra, vendégkutatói és posztdoktori alkalmazásokra, publikációkra és egy nagyszabású nemzetközi kiállításra kerül sor Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban. A projektindító első nagy nemzetközi konferencia 2019 októberében lesz Nápolyban.

Fodor Pál könyvei

Könyvek

Szerkesztett kötetek

Kereső a cikkek címében